Általában egyedi darabok elkészítését, prototípusok gyártását kérik ügyfeleink. 

Esztergálással kapcsolatos speciális igényeivel bátran keressen fel minket, hiszen a legkorszerűbb eszközökkel és hosszú évek tapasztalatával állunk rendelkezésére! Acél, alumínium, műanyag, de akár fa is lehet alapanyag.

Az esztergálás története

Az esztergálás története sokkal korábbra nyúlik vissza, mint azt gondolnánk, számos érdekesség fűződik ehhez az érdekes szakmához.
Időszámításunk előtt 3000 körül, Közel-Keleten jelentek meg a mai gépek ősei, melyek kezdetben csak faesztergálást végeztek.
Az első tárgy, ami fennmaradt, i.e. 1350-ben készült és Tutanhamon sírjához köthető. A görögök, rómaiak, egyiptomiak is ismerkedtek a technikával. A görögök az egyiptomi minta alapján készítették el a gépeket és dolgoztak velük, míg a rómaiak már a famegmunkáláson kívül köveket és bronztárgyakat is formáltak.
A középkorban a római esztergagépek oda-vissza húzással működtek egy tekercselt zsinór segítségével. Ezt később felváltotta a lábhajtásos esztergapad. (Nagyapámnak még ilyen volt, picit modernizálva még ma is működik, de nem azzal dolgozunk.)
Leonardo da Vinci is megpróbálkozott menetvágó funkcióval, azonban az eszköz alkalmazása nem volt túl sikeres a csapágyazás nehézkes mozgása miatt.
Napjainkban a technika már annyira kiforrott, hogy profi esztergagépek segítik a munkafolyamatokat, melyekkel sokkal energiatakarékosabb a munkálási folyamat, mint korábban volt.
 
Esztergálással kapcsolatos speciális igényeivel bátran keressen fel minket, hiszen a legkorszerűbb eszközökkel és hosszú évek tapasztalatával állunk rendelkezésére!